ITV KRAK 1
#Actua
#Redactie
#Nieuws
#Event

Avelgemse jeugdhuis Krak wordt 50 jaar (en viert feest)

Het Avelgemse Jeugdhuis Krak wordt binnenkort 50 jaar. Die verjaardag zal uitgebreid gevierd worden met een driedaags feestweekend van 20 tot 22 oktober 2023. Daarnaast komen de mensen achter het jeugdhuis ook met een podcast, een boek, een expo en 50 uur live radio tijdens dat weekend.

Share

Foto header: © Amy Van Parys

De podcast en de expo worden op de eerste dag van het weekend, vrijdag 20 oktober, voorgesteld. "We hebben in vijftig jaar veel materiaal verzameld", vertelt Willem Deschryver. "Het afgelopen jaar hebben we heel intensief gewerkt aan een groot archief. Op die manier hebben we een expo kunnen samenstellen met t-shirts van medewerkers, maar ook drankbonnetjes van Krak Rock. In de podcast proberen we dan weer op zoek te gaan naar verhalen uit de afgelopen vijftig jaar. Voor het verhaal rond het ontstaan van Krak komt onze eerste voorzitter bijvoorbeeld heel uitgebreid aan bod."

Op zaterdag kiest Krak voor een terugblik naar vroeger. "We hinten meer op het Club Soda-verhaal", voegt Lander Declercq eraan toe. "We hebben tien jaar lang een groot festival georganiseerd dat op elektronische muziek gericht was. Die nostalgie willen we graag bovenhalen met dj-sets van onder meer Eva De Roo, Michael Amani en Jeroen Delodder." De laatste dag van het weekend wordt wat rustiger met koffie en taart. "Op die manier kunnen we bekomen van het uitbundige feestweekend."

TERUG IN DE TIJD

Jeugdhuis Krak ontstond 50 jaar geleden als ontmoetingsplek voor creatievelingen. "Krak staat voor Kreatief Ateljee Krak", vertelt Declercq in Bar Ballekens. "In de eerste jaren werd er meer gewerkt rond fotografie. Het was ook een plaats voor lokale jongeren van de Chiro die nog een ruimte zochten om samen te komen. Door de jaren heen is daar dan een open ruimte en een bar uit gegroeid, maar de link met cultuur bleef wel behouden."

LUISTER: LANDER DECLERCQ EN WILLEM DESCHRYVER OVER VIJFTIG JAAR JEUGDHUIS KRAK

Tickets voor het feest op zaterdag zijn te koop op de website van 50 jaar Krak. Maar Quindo mag ook een duoticket weggeven. Als je de verjaardag van Krak graag gratis gaat vieren, kan je deelnemen aan de wedstrijd op Instagram.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok