Parlevinkende Praatpalen Amy Van Parys6
#Actua
#Cultuur
#Redactie

Iconische oranje palen langs E17 herleven als 'Parlevinkende Praatpalen' in museum Texture

Je hebt ze sowieso al in het straatbeeld gezien: de iconische oranje praatpalen langs de E17. De palen stonden even stof te vergaren. Maar nu viert de E17 zijn vijftigjarig bestaan en krijgen de palen een nieuw leven tijdens het Memento Festival aan het museum Texture. De palen zelf werden gemaakt in opdracht van Zuidwest.

Share

"Nou, wat lucht dat lekker op hé, jongens", zegt een van de praatpalen. Met een druk op de knop, hoor je de oranje palen hoesten. "Naar aanleiding van vijftig jaar E17 verzamelde Letterzetter Collectief verhalen over de bouw van de snelweg. Dat zorgde voor positieve en negatieve verhalen. Die palen hebben tegenwoordig geen nut meer en nu zijn ze van onder het stof gehaald en krijgen ze een nieuw leven en kunnen ze hun verhalen vertellen," vertelt Ann Vanrolleghem van Stad Kortrijk.

REPORTAGE: ONTDEK WAT 'PARLEVINKENDE PRAATPALEN' ZIJN

Het is Maud Vanhauwaert die de verhalen van het collectief heeft gebundeld tot dit werk. Als schijfster en poëet verzorgde zij de poëtische partituur. Vervolgens konden Jelle Jespers en Jurgen Claesen aan de slag om de audio-installatie vorm te geven tot de 'Parlevinkende praatpalen'.

Bezoeker Anna Cattysse is fan van de installatie. "Elke paal heeft een andere stem en een andere klankkleur. Het is ook heel bijzonder om die wisselwerking te zien. Toen de E3 werd aangelegd, was ik vier jaar. Het is dezelfde nostalgie als wanneer je een oude telefooncel ziet staan. Ja... Echt prachtig."

De praatpalen zijn een onderdeel van het project 50 jaar E17, een initiatief van Zuidwest. Wie de verhalen van de 'Parlevinkende praatpalen' wil ontdekken, kan nog tot en met woensdag 27 maart bij het Museum Texture terecht. Later dit jaar vind je ze nog in Anzegem en Harelbeke, meer info daarover vind je op de website van Zuidwest

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok