DSC 5330
#Actua
#Event

Vincent Coomans over Memento Woordfestival 2024: "Belangrijk om volwassenen terug naar hun kindertijd te brengen"

Van 15 tot en met 17 maart vond het jaarlijkse Memento Woordfestival plaats in Kortrijk. Organisator Vincent Coomans vertelde aan Quindo hoe het er achter de schermen allemaal aan toegaat.

Share

Foto: © Els Bollaert

Stadsdichter en curator Astrid Haerens koos dit jaar voor het thema 'Spelen'. "Het thema is eigenlijk een tegenstelling met het thema van vorig jaar, wat ‘Werk’ was. Dit thema nodigt heel erg uit om aan de slag te gaan met kinderen en jongeren, we vinden het ook belangrijk om volwassenen terug naar hun kindertijd te brengen", zegt Vincent Coomans. "We durven de kritische vraag stellen of we zelf nog genoeg spelen."

LUISTER: VINCENT COOMANS OVER MEMENTO WOORDFESTIVAL

Deze editie gingen we ook op zoek naar nieuwe ambassadeurs van het festival. "De ambassadeurs worden gekozen tijdens overlegmomenten met de curator die dan aangeeft wat ze zeker wil doen en welke kunstenaars er volgens haar het beste bij het thema passen. Ook de projecten van de ‘letterzetters’, de jonge stadsdichters, proberen we hieraan te linken."

Waarom Wouter Deprez als ambassadeur?

"Hij is op een heel leuke manier bezig met taal. Hij speelt er voortdurend mee. Hij kan van iets kleins iets heel groot maken en dat is iets wat ons wel charmeerde. Als ik zie hoe hij met de mensen van het collectief samenwerkt, is het fantastisch om te zien wat een ongelofelijke mentor Wouter is voor die jonge kunstenaars. Hij helpt hen echt uit hun comfortzone te treden."

"Het is fantastisch om te zien wat een ongelofelijke mentor Wouter is voor die jonge kunstenaars."

De ambassadeurs krijgen ook inspraak in het programma van Memento. "We stellen hen altijd de vraag wat ze met ons collectief willen realiseren. Vaak komt hier iets uit wat ze al lang willen doen maar nog niet de tijd of het platform voor hadden. Wouter Deprez wilde bijvoorbeeld zeer graag samenwerken met Tcha Limberger maar hij had dit nog nooit durven vragen. Wij hebben dit met Memento kunnen verwezenlijken."

"Je zou dus kunnen zeggen dat het thema 'Spelen' niet alleen voor de bezoekers geldt, maar dat de kunstenaars zeker ook gespeeld hebben met hun ideeën om deze mooie editie van het Memento festival te realiseren", aldus organisator Vincent Coomans.

Meer Memento? Check alle artikels hier!

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok