X2 O KORTRIJK Podium Elite Mannen 2 1 2
#Actua
#Redactie
#Nieuws
#Event

Dit was Urban Cross 2023: Iserbyt en Van Empel schitteren in Kortrijk

Dit weekend vond de tweede manche van de X²O Badkamers Trofee plaats in Kortrijk en daar kwam veel volk op af. Na een ongelukkige val van Michael Vanthourenhout, maakte lokale held Eli Iserbyt het af. Hij wint voor de tweede keer de CAPS Urban Cross Kortrijk. Bij de vrouwen draaide het rond het trio Van Empel-Pieterse-Brand. Het was uiteindelijk Fem Van Empel die de zege opeiste. Quindo zag dat spektakel van dichtbij. Lees alles na in deze samenvatting.

Share

Foto header: © Amy Van Parys

Een veldrit middenin het stadscentrum van Kortrijk. De stadscross had alles om de renners uit te dagen: een zandbak, balken, twee bruggen en een schuine kant. Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne zag dat het goed was: "Het (de Caps Urban Cross, red.) is een fantastisch evenement. Als je ziet hoe dat in beeld gebracht wordt: het water, de bruggen en die veldrijders. Dat is toch vrij uniek qua kader. Er is veel volk op de been, veel jonge kinderen ook. Ik vind het leuk dat er ieder weekend iets te doen is in de stad. Vorig weekend hadden we de rally en nu de fiets."

Elite mannen

De grote afwezige bij de mannen was de Thibau Nys. Hij stond aan kop in het klassement van de X2O Badkamers Trofee. Hij koos ervoor om deze wedstrijd over te slaan om hem te focussen op de Wereldbeker in Dublin die zondag plaatsvond. Dat betekende dat er na deze veldrit een nieuwe leider zou zijn.

Lars Van der Haar had zijn zinnen op de dit parcours gezet en hij positioneerde zich meteen vooraan. Er ontstond even paniek bij andere renners toen hij samen met de Nederlandse renner Corné Van Kessel een voorsprong nam. Vanthourenhout kon als eerste dichter komen bij de twee koplopers. Terwijl Van der Haar blijft versnellen, zetten Iserbyt, Vanthourenhout en Van Kessel de achtervolging in op een kloof van 15 seconden. Vanthourenhout slaagde erin om bij Van der Haar te komen waardoor het tempo daalde en Cameron Mason en Iserbyt bij de kopgroep konden aansluiten.

In een zenuwslopende finale nam Vanthourenhout het initiatief met een veelbelovende aanval, maar in de laatste ronde komt hij ongelukkig ten val. Hij reed de race ook niet uit. Iserbyt maakte ook een schuiver, maar hij wist toch de overwinning te grijpen. In een sprint voor de tweede plaats eindigde Lars van der Haar nipt voor Cameron Mason. Maar van der Haar gaat niet met lege handen naar huis. Hij leidt momenteel in het regelmatigheidscriterium van het X2O Badkamers Trofeeklassement met 18 seconden voorsprong op Eli Iserbyt.

LUISTER: DIT WAS DE X2O TROFEE KORTRIJK 2023

Elite vrouwen

Ook bij de vrouwen was een belangrijke afwezige. Geen Ceylin del Carmen Alvarado aan de start, maar toch stond er een boeiende strijd op het programma. Alle ogen waren gericht op de veelbesproken confrontatie tussen de twee jonge toprensters Fem Van Empel en Puck Pieterse. Zij stonden na lange tijd weer tegenover elkaar stonden. Ook de Hongaarse Blanka Vas maakte haar rentree in de wedstrijd na een sleutelbeenbreuk.

Recht op de pedalen schoten de vrouwen uit het startblok. Hoewel Van Empel een uitstekende kopstart had, moest ze haar in de tweede ronde even herpakken na een schuiver. Brand en Van Empel hadden zo een kleine achterstand op de koploopster Puck Pieterse, maar al snel wisten ze het verschil te dichten. Het leek een strijd te worden tussen die drie leiders. Wanneer Van Empel en Pieterse de materiaalpost indoken, schakelde Brand een tandje hoger. Van Empel liet zich niet doen en ze ging erop en erover. Die plek nam niemand haar nog af en zo lag het podium vast. Brand behield haar tweede plaats en Pieterse zorgt voor een volledig Nederlands podium.

KIJK: X2O TROFEE KORTRIJK 2023 IN 45 FOTO'S

Junioren en U23 mannen

Je kon zaterdag ook de junioren en de mannen van de U23 aan het werk zien. Bij de junioren mocht Jasper Schoofs zich kronen tot de winnaar van de Urban Cross in Kortrijk. Miel Dekien en Thorben Allear vervolledigden het podium. Bij de beloften mannen kwam Arne Baers als eerste over de lijn. Op de tweede plaats finishte Wout Janssen en Yordi Corsus bemachtigde de derde plek.

Afspraak op 16 december 2023 in Herentals voor de derde manche van de X2O Badkamers Trofee.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok