Hexia Cross Gullegem 3
#Actua
#Redactie
#Nieuws

Modderspektakel in Hexia Cross Gullegem: winst voor Vanthourenhout en Bäckstedt

Op zaterdag 6 januari stond de Hexia Cross Gullegem op het programma. Geen Van der Poel aan de start, maar wel een modderpoel voor de renners. Wie grijpt de gouden kans nu de Grote Drie niet aanwezig zijn? En slaagt Ceylin Alvarado erin haar favorietenrol bij de vrouwen waar te maken? Ontdek het in deze samenvatting.

Share

Foto header: Amy Van Parys

In de laatste dagen van de kerstperiode zakten de veldrijders af naar Gullegem voor de Hexia Cross Gullegem. Door hevige regenval was het parcours licht gewijzigd, maar dat kon de sfeer niet bederven. De balken en de zandbak waren de place to be. Als Gullegem niet daverde van het laaiend enthousiaste publiek, dan was het wel van Average Rob die de tent op zijn kop zette. Hij kon maar geen genoeg krijgen van het veldrijden na de Turbo Cross in Diegem, maar in Gullegem koos hij toch zijn podiumplek in de publiekstent samen met Omdat Het Kan.

Maar het belangrijkste van alles: de cross. De topfavoriet aan de start bij de vrouwen was de Nederlandse Ceylin Alvarado. Bij de mannen lagen er unieke kansen door de afwezigheid van de Grote Drie.

LUISTER: DIT WAS DE HEXIA CROSS GULLEGEM 2024

Elite mannen

De blikvanger tussen het deelnemersveld Tom Pidcock stond niet aan de start wegens ziekte, maar dat opende de deur voor de andere mannen. Al snel vormde zich een kopgroep met Michael Vanthourenhout, Thibau Nys, Joran Wyseure, Gianna Vermeersch, Lander Loockx en Cameron Mason. 

In de derde ronde zag Vanthourenhout zijn kans om zich los te maken van de kopgroep en hij reed de achtervolgers meteen op een kloof. De eerste plek leek weg, dus was het strijden voor plek twee. Mason ontsnapte even later ook uit de groep en zo hij kwam als tweede over de finish. Wyseure kon Nys nog net afhouden in een spannende strijd voor de derde plek.

Maar ook in het middenveld ontvouwde zich een spektakel. Zo dook Zdeněk Štybar even in het zand. De Tsjechische veldrijder sloot de val af met een buiging naar het publiek. Ook bij de balken viel wat te beleven. Onder een aanmoedigend publiek springt de Spanjaard Felipe Orts over de hindernissen.

Hexia Cross Gullegem 4

Felipe Orts waagt een poging om over de balken te springen. Foto: Amy Van Parys

Elite vrouwen

Bij afwezigheid van Brand, Pieterse en Van Empel waren alle ogen gericht op topfavoriete Ceylin Alvarado, maar de Nederlandse bleef al sinds de start op de achtergrond. In de vierde ronde stapte ze uiteindelijk uit de wedstrijd. Later volgde het bericht dat ze last had van rugproblemen. Dat zorgde er wel voor dat er podiumkansen lagen voor de andere dames.

Ondertussen ontstond er in de Hexia Cross Gullegem een kleine kopgroep van drie rensters. De Nederlandse teamgenoten Manon Bakker en Inge van der Heijden reden zij aan zij met de Britse Zoë Bäckstedt. Tijdens de eerste ronde slaagde van der Heijden erin een klein gaatje te slaan, maar dit werd al snel gedicht door de andere rensters. Het was pas in de voorlaatste ronde dat Bäckstedt een indrukwekkende versnelling inzette. Al dat ploeteren in de modder levert de Britse een eerste plek en een grote melocake op. 

KIJK: HEXIA CROSS GULLEGEM 2024 IN 37 FOTO'S

Junioren mannen en vrouwen

De profs hadden het geluk om te starten op een voorverwarmd parcours. Zo streden de junioren daar al om de eerste plek. Het is de Duitser Benedikt Benz die als eerstejaars junior met de prijs ging lopen. De Belg Fabian Maes rijdt knap naar de tweede plek. Bij de vrouwen maakte de Canadese Rafaella Carrier haar favorietenrol waar met een overtuigende zege.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok