Gaza Monologen
#Actua
#Cultuur
#Jong en ondernemend
#Nieuws

Getuigenissen: de Gaza Monologen

Het ASHTAR Theatre in Ramallah roept cultuurorganisaties over de hele wereld op om De Gaza Monologen te brengen op woensdag 29 november.

Share

"Op 7 oktober 2023 start een verhaal dat alle ‘data’ en ‘gebeurtenissen’ overstijgt. Dat verhaal gaat over de onvoorstelbare menselijke kost van de oorlog tegen burgers in Gaza - vooral kinderen. Maar het Palestijnse verhaal begint natuurlijk niet pas op 7 oktober..."

De teksten werden uitgebracht door het Palestijnse theatergezelschap in 2010 en omvatten 31 getuigenissen van kinderen en jongeren die de oorlog in Gaza in '08-'09 meemaakten. In de vorm van korte monologen getuigen ze over die gewelddagige weken. Nu het geweld in Gaza in alle hevigheid oplaait, is de tekst nog even relevant als toen.

”Tragisch genoeg zijn deze monologen vandaag de dag nog steeds accuraat”, schrijft het theater op hun website. “Ze benadrukken de verschrikkingen, de hoop en de veerkracht van de moedige Gazanen voor een breder publiek, terwijl ze de stem van kinderen en mensen in Gaza naar voren brengen.”

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft 29 november uitgeroepen tot de Internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Daarom roept ASHTAR Theatre op om de tekst die dag opnieuw vast te pakken en uit te spreken.

Meerdere kunstenaars en cultuurhuizen in Vlaanderen en Brussel geven gehoor aan deze oproep. Op 29 november worden in verschillende steden lezingen en activiteiten georganiseerd. De actie heeft geen overkoepelend organisatiecomité, maar is een meerstemmige en collectieve solidariteitsactie vanuit het culturele veld om aan de oproep van het Palestijnse theater te beantwoorden.

De oproep is open: alle monologen zijn te downloaden via de website van het ASHTAR Theater in verschillende talen.

Voor de Schouwburg Kortrijk en het Muziekcentrum brengt actrice en theatermaakster Julie Delrue haar Gaza Monoloog. Beluister het stuk hieronder.

Credits

Stem: Julie Delrue
Tekst: The Gaza Mono ­Logues by Ashtar Theatre

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok