Whats App Image 2023 11 07 at 20 40 33
#Cultuur

Recensie: kortfilm P.L.A.Y. - ontmoeting van dans, film en circus

Heb jij ooit al eens nagedacht of de dagdagelijkse bewegingen die je maakt overal hetzelfde zouden voelen? Denk maar aan je veters strikken, in de spiegel kijken of gewoon op een stoel zitten. In de kortfilm P.L.A.Y. worden dagdagelijkse bewegingen naar het podium gebracht en het podium naar de straten. Het lijkt allemaal heel vanzelfsprekend, maar er zit nog zoveel meer achter.

Share

De kortfilm P.L.A.Y. van regisseuse Charlotte Joanna samen met choreografe en partner in crime Philomène Authelet ging op zondag 5 november 2023 in première in de Budascoop in Kortrijk. In samenwerking met Passerelle en Danspunt groeide dit project uit tot een prachtige productie waarin een diverse groep van jonge performers dans, circus en film laten verstrengelen op een poëtische manier.

Première met aanwezigheid cast

Alles begint bij Passerelle, wanneer Charlotte en Philomène elkaar tegen het lijf lopen tijdens ‘Contre-jour XS’, een voorstelling van Alexander Vantournhout waarin hij samen met dansers op zoek ging naar hoe je een indruk maakt met bewegingen. De 2 bleken elkaars spiegelbeeld te zijn: Philomène is opgeleid in dans en circus, maar heeft een grote interesse in film, Charlotte is opgeleid in film, maar is getriggerd door dans en circus. De perfecte combinatie om P.L.A.Y. op poten te zetten.

Zowel voor de kijker als voor de cast, die aanwezig was op de première, was het een hele speciale ervaring. Enerzijds was het voor allebei de partijen de eerste keer dat ze het eindresultaat te zien kregen maar anderzijds zat je als toeschouwer ook letterlijk in de film, die is namelijk opgenomen in de zaal van de Budascoop waar de eerste vertoning plaatsvond.

Dubbele betekenis

Door de voortdurende bewegingen en het standpunt van de camera wordt de ruimtelijkheid heel mooi naar buiten gebracht. De film creëert een gevoel van verbondenheid omdat deze heel erg aanleunt bij de realiteit. Je wordt meegezogen in de wereld op scène, maar ook wat erna gebeurt, welke gevoelens er mee spelen en hoe we naar ons zelf, maar ook naar anderen kijken.

Ook de titel heeft een dubbele betekenis. Het verwijst aan de ene kant naar het theaterspel op scène, maar nog meer naar wat er na gebeurt. Ons dagelijks leven, het sociale aspect, maskers die we opzetten als anderen naar ons kijken. Naast dit alles verwijst ‘play’ ook naar het speelse en het plezier maken met elkaar.

De samenwerking, dynamiek, verbondenheid en ook het zelfvertrouwen van deze groep zorgde voor een prachtig eindresultaat.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok