WIL 1 1200x900
#Cultuur

RECENSIE - WIL: “Ik stond erbij en ik keek ernaar”

Wat moet je doen om te overleven in een oorlogssituatie? Met zijn film WIL schetst regisseur Tim Mielants een duidelijk beeld van Antwerpen in 1942. Op 27 september 2023 kwam de verfilming van Jeroen Olyslaegers’ boek uit. Wij gingen kijken in de Budascoop in Kortrijk!

Share

Stef Aerts en Matteo Simoni vertolken de rollen van Wilfriend Wils en Lode Metdepenningen in deze oorlogsthriller. De twee jonge politieagenten komen terecht in een wereld vol collaborateurs en verzetsleden. Er staan hen moeilijke keuzes te wachten; willen ze hun idealen verraden om te overleven of blijven ze bij de zwijgende massa?

De bedoeling van Mielants komt hard aan. De hele film lang zitten de kijkers op het puntje van hun stoel door de gruwelijke en erg realistische scènes. Pas wanneer je de zaal verlaat, begin je echt na te denken over de inhoud van de film. Daarin verschilt de film van het boek. Hier ligt de focus vooral op de gedachten van de personages en minder op de heftige acties uit de oorlog.

Hoe zou ik reageren in een tijd die het lelijkste in de mens naar boven haalt? Dat is de grote vraag die speelt bij de kijkers na het zien van de film. Studies tonen aan dat 10% van de bevolking in het verzet gaat, 10% collaboreert actief en 80% vormt de zwijgende massa. Iedereen die een oorlog meemaakt wordt met dezelfde keuze geconfronteerd.

WIL is de eerste Vlaamse film over collaboratie. Het toont een nieuwe kant van de gruwel tijdens Wereldoorlog II. Om het Antwerpen van 1942 goed in beeld te brengen, trok de cast naar de Poolse stad Wroclaw. Daar filmden ze enkele weken lang met oude cameralenzen om de scènes zo realistisch mogelijk te maken. Beelden van razzia’s, pogroms en martelingen worden tot in de puntjes op beeld gebracht. De film is dus zeker niet voor de gevoelige kijker.

Oorspronkelijk had WIL een duurtijd van 2 uur en 30 minuten. Dit was echter niet de bedoeling en daarom heeft Mielants deze ingekort naar een draagbare lengte voor elke kijker. Op sommige momenten kan je dit wel merken omdat er plots een grote sprong in de verhaallijn wordt gemaakt.

Wil probeert te overleven in een wereld vol haat en zoekt hoe hij hier het best mee omgaat, zowel op vlak van vriendschap als liefde. “Niemand, ook gij niet, is consequent. Enkel de zotten in een zothuis zijn dat.” Kiest hij voor zijn eigen veiligheid of neemt hij het risico om tegen de Duitsers in te gaan?

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok