Open bedrijvendag 2023 regio limburg izico bocholt 2
#Cultuur
#Event

Ontdek nu Open Bedrijvendag - 2023

Nadat de monumenten hun deuren weer gesloten hebben, is de eerste zondag van oktober alweer de vaste afspraak waarop talloze bedrijven nieuwsgierigen een kijkje laten nemen achter de schermen van hun productieproces. Nog steeds, met meer dan een miljoen bezoekers, het grootste eendagsevenement in België, bieden we hier een overzicht van wat er komende zondag op het menu staat.

Share

Regio Kortrijk

A+E Consult

Heeft u ooit als eens last gehad van een verstopt toilet of een verstopte leiding? A+E Consult in Lauwe voert bodemonderzoek uit en begeleidt bodemsaneringen. Bij een oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek van bedrijfsterreinen, nemen ze bodem- en grondwaterstalen van zowel onverdachte zones, als de zones met een verhoogde kans op verontreiniging, zoals zones met opslagtanks, productiezones en tankplaatsen. Handig om dit te laten doen als je van plan bent een huis te bouwen of een bedrijf te starten in een industriezone.

AE Consult Small

Scio Teq

ScioTeq in het President Kennedypark in Kortrijk is ondertussen een vaste waarde geworden tijdens Open bedrijvendag. Ze zijn een internationale speler met Kortrijk als thuisbasis. Het bedrijf heeft een gevestigde reputatie voor het ontwerp en de productie van professionele beeldschermen voor drie bijzonder boeiende en veeleisende markten: luchtvaart, luchtverkeersleiding en defensie. 

Dit jaar kan je het bedrijf enkel digitaal bezoeken. Het volstaat om te surfen naar de website van Open bedrijvendag, te zoeken naar ScioTeq en te klikken op ‘start virtuele tour’. Je kan er zelf een keuze maken welk deel van het bedrijf je virtueel wil binnenwandelen.

Fluvius Regiogebouw Kortrijk

Ben je de voorbije jaren geconfronteerd geweest met hogere energieprijzen?Tijd om een kijkje te gaan nemen bij Fluvius, de Belgische netbeheerder van elektriciteit en aardgas in alle gemeenten van het Vlaamse Gewest. Naast het beheer van openbare verlichting verzorgt het ook het kabeltelevisie- en rioleringsnet in een honderdtal gemeenten. Ze zorgen er voor dat jij als klant aansluiting krijgen op die netten, en dat er een vlot verkeer is van energie, afvalwater en data. Momenteel bouwt het bedrijf mee aan het Vlaanderen van de toekomst door het uitbouwen van een nieuw en supersnel datanetwerk voor iedereen, en dit op een duurzame manier door in te zetten op een beter leefmilieu en klimaat.

Lokaal Bestuur Zwevegem

Buurgemeente Zwevegem is dit jaar een van de speerpunten van Open bedrijvendag. Het lokaal bestuur neemt deel met zowat al hun diensten. Er werken ongeveer 450 medewerkers voor de gemeente en ze huizen sinds een tijdje in een hip gebouw waar nagenoeg alle afdelingen gecentraliseerd zijn.

Op een originele manier hebben ze tevens een fiets- en wandelparcours uitgestippeld waardoor er een link is met andere deelnemende bedrijven in de gemeente.

Gemeentepunt Zwevegem Small49

De andere hotspots van Open bedrijvendag zijn dit jaar de Limburgse gemeente Tessenderlo en het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. Ook daar kan je diensten gerelateerd aan de werking van de gemeente bezoeken. In Geraardsbergen is bovendien Aquinos Bedding Belgium geopend. Check even de matras waarop je slaapt en de kans is groot dat ze hier gemaakt werd.

Buiten Kortrijk

Naast de bedrijven in de regio Kortrijk doen ook dit jaar een aantal internationale spelers mee. Waarschijnlijk heb je ooit al eens een Bicky Burger gegeten. Wist je dat die dingen gemaakt worden bij GoodLife Foods, ook wel bekend als IZICO in het Limburgse Bocholt. Sinds de jaren 70 produceren ze hier de producten die iedereen weet te smaken. Ook frikandellen van Beckers, nog zo een bekende frituursnack, worden hier gemaakt. Zij zijn de grootste leverancier van frikandellen in Europa.

Goodlife Foods 12 Bicky Burger Small

Ganda

In Destelbergen bij Gent rijpt wellicht een van de bekendste hammen van de regio. Ganda Ham is een traditioneel streekproduct en wordt gedragen door een stevige geschiedenis. Het groeide van een regionale slagerij tot een product van de bovenste plank. Zonder toevoeging van bewaarmiddelen, smaak-en kleurstoffen wordt de varkensham gerijpt via een ambachtelijk proces van droogzouten en natuurlijke rijping met als resultaat een specifiek en rijk aroma. Het familiebedrijf ging over van vader op zoon en is in handen van de jongere generatie.

Ganda Ham5 Small89

Maselis

Maselis, gevestigd in Roeselare, is vooral actief in de graanverwerking. Zij verwerken ondertussen al bijna 200 jaar granen zoals maïs, haver, gerst, tarwe en rijst tot ingrediënten voor de voedingsindustrie. Ze leveren aan de belangrijkste Europese voedingsproducenten. Je kan hun ingrediënten terugvinden in diverse producten: ontbijtgranen, bier, snack, food, broodjes, koekjes,…De kans is dus groot dat je ooit al producten gegeten of gedronken hebt die hun basis vonden bij dit bedrijf. Wie ooit in Roeselare geweest is, kan niet naast de site kijken, die de skyline domineert van de Vaart aan de Kaaistraat in de stad.

Maselis bovenaan 1 Small91

Jenever

Een ander Vlaams streekproduct zijn graanjenevers en aanverwante producten. Deze worden vooral geproduceerd in distilleerderijen in de regio Oost-Vlaanderen. Tijdens de Open bedrijvendag kan je terecht bij verschillende kleinere ondernemingen die hun productieproces openstellen voor het grote publiek. 

Braeckman in Oudenaarde bestaat meer dan 100 jaar en vervaardigd gedistilleerde dranken op ambachtelijke wijze. Stokerij De Moor is een familiebedrijf met een lange traditie. Het bedrijf is ondertussen in handen van de dochters en zij maken een gamma eigen producten zoals gin, jenever en likeuren. Vooral de gin is momenteel hun paradepaardje. Ze hebben ook een klein- en groothandel van wijnen, champagnes en sterke dranken die je kan bekijken in hun wandelwinkel naast de stokerij. 

Verder zijn er nog De Klok in Serskamp, vooral bekend van hun intussen wereldberoemde advocaat op grootmoeders wijze. In de buurt is er tot slot Stokerij Rubbens, een landbouwersfamilie uit Zele die ondertussen hun intrek genomen hebben in een oude industriële “draadtrekkerij” waar je een totaalbeleving kan ervaren. Naast het stookproces hebben ze een prachtige degustatieruimte waar je kan proeven en zelfs kan eten in een industriële maar huiselijk aangeklede ruimte.

Andere trekpleisters het vermelden waard zijn Tarkett, producent van vloerbedekking en sportveldbekleding, fietsenproducent Minerva Cycling in Ieper en event & business center TIO3 in Ronse.

Rubbens stokerij Small7

Zorginstellingen

In maart is er de Dag van de Zorg, maar door de overbelasting in de sector ten gevolge van de coronacrisis draaide het evenement de voorbije jaren op een laag pitje. Meer en meer zorginstellingen nemen daardoor de laatste jaren deel aan de Open bedrijvendag. Zo is de campus Blankenberge van AZ Zeno aan de Kust open voor het publiek. Bovendien ook nog het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesziekenhuis in Waregem, het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden en een aantal woonzorgcentra in Geraardsbergen en Gent.

Toerisme

Bedrijfstoerisme zit reeds een paar jaar in de lift en steeds meer ondernemingen uit de sector bedrijven nemen deel aan dit evenement. Zo is de stad Sint-Truiden een hotspot en via de Toeristische dienst kan je heel wat bezienswaardigheden ontdekken in de deelgemeenten met prachtige kastelen en kerken. De Nederlandse pretparkgroep EuroParcs heeft 2 parken in België, en neemt deel met zijn vakantiepark aan het Zilverstrand in Mol. En in Beveren kan je langs de E17 het hotelfiliaal van de Van der Valk groep bezoeken.

20210908 Euro Parcs Zilverstrand Moldrone Small

Wallonië

Ook in Wallonië kan je een aantal hotelaccommodaties ontdekken zoals het prachtige Le Cabanes de Rensiwez in Houffalize en het gloednieuwe MAH Hôtel in Saint-Ghislain. In Wallonië doen traditioneel een aantal artisanale bierbrouwerijen mee (onder andere Brasserie de Rochehaut, Val de Sambre, Elfique en de Brasserie Moderne).

Publiekstrekkers zijn er het beroemde merk van minerale waters Valvert, een onderdeel van Nestlé; de kristalfabriek van Val Saint Lambert; de steengroeve Carrière des Limites en verder de bekende commerciële Tv-zender RTL Belgium, de commerciële tegenhanger van VTM, en de populaire krantengroep Sudinfo in Namen.

Alle deelnemende bedrijven kan je terugvinden op de site van Open Bedrijvendag. Je kan er gratis terecht op zondag 1 oktober van 10 tot 17u. Voor Wallonië surf je naar www.jde-wallonie.be.

Ludo Schoukens

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok