Hollerecensie
#Cultuur

Recensie - Holly: "De perfecte combinatie van melancholie, gevoel en humor"

Dit voorjaar ging Holly, de nieuwe film van Fien Troch in première op het filmfestival van Venetië. Sinds 22 november is het beklijvende verhaal ook beschikbaar voor het grote publiek. Wij gingen kijken in de Budascoop in Kortrijk!

Share

Holly leeft een rustig en onopvallend leven. Bart, een jongen met autisme, is haar enige vriend en met haar moeder en zus heeft ze een moeizame band. De vader van Holly komt niet in het verhaal voor. Op school wordt de grijze muis gepest en staat ze bekend als ‘Trolly’ en ‘Heks’. Maar wanneer ze op een ochtend overstuur de school belt, staat ze plots in de spotlights. Holly vertelt haar leerkracht dat ze die dag afwezig zal zijn omdat ze een vreselijk voorgevoel heeft. “Er gaan erge dingen gebeuren vandaag” En wat blijkt, ze heeft gelijk, want enkele leerlingen komen die dag om in een ernstige schoolbrand.

Haar leerkracht merkt Holly op wanneer ze alleen op de speelplaats staat. Ze nodigt het meisje uit om haar als vrijwilliger bij te staan bij de rouwgroep die ze organiseert voor naasten van de slachtoffers. Wanneer de verlegen en bescheiden Holly haar hand troostend op een rug legt, voelt de rouwende zich plots enorm ondersteund door haar groot empathisch vermogen. Al snel escaleert de hele zaak en voor Holly het zelf beseft, is ze een wonder voor haar gemeenschap.

Met Holly bewijst Fien Troch nogmaals haar talent. Ook haar vijfde film is de perfecte combinatie van melancholie, gevoel en humor. Daarnaast spotte Troch beginnende talenten Catharilina Geeraerts (Holly) en Felix Heremans (Bart). Samen met haar echtgenoot Nico Leunen, de monteur achter de meeste van haar films, weet Fien Troch de emoties in Holly heel mooi naar voor te brengen. Felix Heremans, die Bart met autisme speelt, kampt in het dagelijks leven ook met deze kwetsbaarheid. Hij kreeg heel veel steun en inspraak van Troch en speelde de rol vlekkeloos.

Holly is geen mainstreamfilm waarin goed en kwaad duidelijk tegenover elkaar staan. De kijker moet het verhaal zelf interpreteren en zijn eigen mening bij de personages vormen. Door het open einde kan je met veel vragen achter blijven, maar dat is exact wat Fien Troch wil bereiken met haar film. Met Holly wil ze de aandacht vestigen op de hoge druk en verwachtingen die jongeren ervaren en opgelegd krijgen.

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok