Abby Museum Kortrijk Small
#Cultuur

Bezoek de Kortrijkse moskee, museum Abby en Expo 50 jaar E3 op zondag 10 september

De tweede zondag van september is alweer de vaste afspraak voor de 35ste editie van de Open Monumentendag, één van de grootste publieksevenementen in Vlaanderen. Op dezelfde dag houden ook Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest open deur van hun onroerend erfgoed. In Kortrijk zetten heel wat gebouwen hun deuren open, wij brengen hier een overzicht van de deelnemende monumenten.

Share

Groeningeabdij

Binnenkort is Kortrijk alweer een museum rijker. Op de site van de historische Groeningeabdij in het Begijnhofpark is men druk in de weer met het inrichten van het toekomstige museum Abby. De abdij, van oudsher een bedevaartsoord met wonderbaarlijke genezingen en duiveluitdrijvingen, was traditioneel een plek van zielzorg en heling. Je kan je er laten onderdompelen in de helende kracht van volksgeneeskunde en rituelen.

Het museum is helemaal nog niet klaar, men verwacht dat de werken in het najaar van 2024 afgerond zijn (www.abbykortrijk.be). Het belooft een eigenzinnige tentoonstellingsruimte te worden voor beeldende kunst. Je kan er ondertussen rondneuzen op de werf (aangepast gesloten schoeisel is zeker een must en de site is jammer genoeg niet rolstoeltoegankelijk).

Abby Museum Kortrijk Small

Preetjes Molen

Heb je ooit al eens een kijkje willen nemen binnenin een windmolen. Rijdens Open Monumentendag kan je terecht in de Preetjes Molen in Heule, een nog draaiende vlaszwingelwindmolen. Heule telde vroeger tot tien van dergelijke molens, maar deze is de enige die nog bestaat in Europa, een unicum. De molen is het levende bewijs van de vroegere bloei van de vlasnijverheid in de Leiestreek, getuige hiervan ook het nog bestaande Vlasmuseum, en is een overblijvend beschermd monument.

Je kan er aanstaande zondag ontdekken hoe groene energie zoals windkracht aangewend wordt om vlas te zwingelen. Ook kinderen kunnen er terecht en tot 12 jaar kan je er het gezinspakket De Molenbrigade spelen en zodoende op een speelse manier kennismaken met het ambacht van molenaar.

Preetjes molen 03 Small

Moskee Atakwa

De geloofsgemeenschap van de Atakwa moskee was gevestigd in het pand in de Stasegemsestraat. Het gebouw liet toe om meer bezoekers te ontvangen, maar toch bleek de capaciteit onvoldoende door de groei van de geloofsgemeenschap de voorbije jaren. Hierdoor was men volop bezig met de voorbereiding van de verhuis naar een nieuwe vestiging voor de moskee aan de Brugsesteenweg.

Aanstaande zondag stelt de moskeegemeenschap de nieuwste locatie open voor het grote publiek. Je kan er kennismaken met de islamitische gemeenschap van Kortrijk - de oudste moskeegemeenschap van West-Vlaanderen - met hun erfgoed, en met hun gloednieuw bouwproject. Er is een geleid bezoek dat stipt vertrekt om 14u30. Men vraagt om tijdens de rondleiding aangepaste kledij te dragen (armen en benen bedekken en korte broeken/rokken of onthullende kleding te vermijden).

Kasteel en park 't Hooghe

Kasteel ’t Hooghe is een manoir in de gelijknamige wijk Hoog Kortrijk. Het kasteel is even oud als België en werd gebouwd in empirestijl op het hoogste punt van de stad. Het park werd aangelegd volgende de Engelse landschapsstijl en dateert vermoedelijk van rond 1840. De rozentuin kwam er pas veel later (op het einde van de jaren 50) en werd aangelegd door de provincie West-Vlaanderen.

Het domein ligt verscholen op één van de drukste punten van Kortrijk aan de Doorniksesteenweg, de oude heirweg van Kortrijk naar Doornik. Onder leiding van een gids kan je kennismaken met het imposante gebouw en de prachtige tuinen.

Kasteel t Hooge Small

Sint-Maartenskerk

Heb je altijd al eens willen weten hoe je een orgel bespeelt? Tijdens Open Monumentendag kan je in de namiddag (tussen 14 en 15 uur) deelnemen aan een toelichting en initiatie in de orgelpraktijk aan het koororgel van de Sint-Maartenskerk. Aansluitend is er vanaf half vijf een orgelconcert te beluisteren op het historische Scheyvenorgel door orgelist Julian Lampert. Deze activiteit wordt georganiseerd door de Orgelkring van Kortrijk en de toegang is gratis.

Kasteel Blommeghem

In deelgemeente Marke ligt het neogotische Kasteel Blommeghem. Het werd opgetrokken in 1900 door de familie de Bethune, en deed toen dienst als woonhuis. Rondom het kasteel werd ook een park aangelegd. De Duitse bezetter huisde er tijdens de twee Wereldoorlogen. De gemeente Marke kocht het aan na de oorlog en stelde het park open voor het publiek. Het deed dienst als gemeentehuis van Marke vanaf 1952 tot de fusie met Kortrijk in 1977. De kantoren van schepen Jean de Bethune waren er in ondergebracht, nu huist de vzw Parochiale Werken er. Het aanliggende oude koetshuis werd eveneens aangekocht en wordt gebruikt als jeugdhuis, het draagt de toepasselijke naam ’t Arsenaal.

De benedenverdieping met de hal, traphal, salons en eetkamer van het kasteel worden opengesteld om in rond te kuieren. Tijdens je bezoek kan je een selectie van 19e-eeuwse Kortrijkse kunstschilders ontdekken. Inwoners van Marke kunnen er uitzonderlijk al terecht op zaterdagnamiddag tussen 14 en 18 uur.

Expo 50 jaar E3

Op de campus The Square van Hogeschool Howest opent een expo over de aanleg en de komst van de E3/E17, precies 50 jaar geleden. De bouw hiervan heeft Zuid-West-Vlaanderen danig gevormd en veranderd. Je kan tijdens de expo een blik werpen op de impact die de autosnelweg heeft (gehad) op de ontwikkeling van de regio, zowel vroeger, nu en in de toekomst. Dit gebeurt aan de hand van historisch beeld- en kaartmateriaal, getuigenissen en visualisaties die je als bezoeker een fascinerende inkijk bieden in de geschiedenis en de toekomst van de streek.

Voor wie er zondag niet kan bij zijn is er goed nieuws, de expo loopt na Open Monumentendag nog door tot begin oktober en is te bezoeken op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag doorlopend van 10 tot 18 uur.

50 jaar e17 banner met logo 2 Small

Buiten Kortrijk

Ook andere gebouwen in Vlaanderen stellen hun deuren open voor de zoeker naar meerwaarde. Er zijn talloze architecturale pareltjes te bewonderen in de nabije buurt. In historisch Brugge kan je in de Sint-Jorisstraat binnenwippen in de oude Rijksnormaalschool, thans zitten een aantal opleidingen van Howest er nog heel even. In het gebouw bevinden zich de authentiek bewaarde turnzaal en de traptoren van de Sint-Jorisgilde.

Turnzaal Howest Brugge Small

In Gent kan je een bezoek brengen aan Ons Huis, de parel binnen de socialistische geschiedenis op de Vrijdagmarkt. Het gebouw is ontstaan tijdens de oprichting van de coöperaties en is momenteel de thuis van de socialistische vakbond ABVV Oost-Vlaanderen. Er is tevens een foto-expo over de geschiedenis van het gebouw en over de geschiedenis van het algemeen stemrecht.

Leuven pakt uit met de uitgestrekte site van het voormalige conservenmerk Marie Thumas, één van de belangrijkste bedrijven van groenteconserven bij het begin van de 20ste eeuw. Verder kan je terecht in deelgemeente Kessel Lo voor de Abdij van Vlierbeek waar ook dit weekend de Vlierbeekse feesten worden georganiseerd.

Ons Huis Gent copyright abvv oost vlaanderen Small

Festival van de architectuur

Op dezelfde dag als de Open Monumentendag wordt ook tijdens het Festival van de Architectuur de Dag van de Architectuur georganiseerd. Hedendaagse architectuur en erfgoed ontmoeten er elkaar en gaan er hand in hand tijdens een aanvullend programma. Zo kan je terecht in het vernieuwde bezoekerscentrum van het Steen in Antwerpen. In Gent kan je flaneren op de Bijlokesite op de fundamenten van het Bijloke hospitaal. Hier bevindt zich de oudste concertzaal van België in het vernieuwde muziekcentrum.

Het steen the antwerp story Small

Brussel en Wallonië

Wallonië stelt in hetzelfde weekend eveneens talloze monumenten open en doet dit traditiegetrouw verdeeld over 2 dagen. Zowel op zaterdag als zondag kan je er terecht tijdens de Journées Européennes du Patrimoine en Wallonie. Trekpleisters zijn er meestal de talloze kastelen die Wallonië rijk zijn (Château de Louvignies in Soignies en Château Corroy in Gembloux zijn absolute pareltjes). In Luik wordt het historische Théâtre 140 opengesteld. Dit mythische theatergebouw met een imposante grote zaal die sinds 1970 onveranderd is gebleven, laat je kennismaken met oude cinemaprojectoren 35mm. Het gebouw wordt binnenkort grondig gerestaureerd. Een greep uit het volledige aanbod tref je aan op www.journeesdupatrimoine.be.

Théâtre 104 Liège copyright L Bruzzese 2022 Small

Brussel is dit jaar één weekend later aan de beurt en gespreid over 2 dagen. De open monumentendagen heten er Heritage Days Brussels. Het thema dit jaar is er Art Nouveau, een kunststroming waarvoor Brussel één van de voorlopers was in de Europese kunstgeschiedenis. De belangrijkste vertegenwoordigers van de beweging, Victor Horta samen met Henry Van de Velde, brachten een groot deel van hun leven door in de hoofdstad en lieten er een sublieme erfenis na. Tijdens het ergoedweekend kan je er hun belangrijkste realisaties aanschouwen. Meer info op hun website.

Ludo Schoukens

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok