Whats App Image 2024 02 13 at 12 54 53
#Cultuur

Alois & VLB: Soms klinken onze teksten alsof we de luisteraar de les spellen, maar eigenlijk zijn het reminders aan onszelf

Alois Maddens en Maarten Vanlerberghe zijn beide nog jonge twintigers, maar niet meer onbekend in de hiphopwereld. Op 2 en 3 februari stonden ze als voorprogramma van Brihang in Depart in Kortrijk. Wij gingen hun stresslevels even opmeten.

Share

Artikel & interview: Sem Van Poucke
Camera & foto’s: Jonas Debrouwere

Alois & VLB, het muzikaal project van Alois Maddens en Maarten Vanlerberghe, bestaat al een aantal jaar. Op slechts 13- en 16-jarige leeftijd leerde het duo elkaar kennen op een workshop van Gentse rapper Fatih. Sindsdien is het rappersduo onafscheidelijk, en worden nummers aan de lopende band geschreven.

Met de EP’s Proberen (2020) en Geloven (2022) brengen de rappers hun persoonlijkheid sterk naar buiten. Aan de hand van filosofische nummers trekken ze het leven in twijfel, en herinneren ze zichzelf eraan op het rechte pad te blijven. “Soms klinken onze teksten alsof we de luisteraar de les spellen, maar vaak is het eigenlijk meer een reminder aan onszelf over hoe we ons moeten gedragen. Moesten we doen wat we in onze teksten zeggen, zouden we perfect zijn”, vertelt Alois.

De passie voor rap en hiphop kwam al vroeg tot uiting. Toen Maarten in het vierde leerjaar een nummer van Eminem hoorde, ging de bal al snel aan het rollen. Alois ging in het vierde middelbaar muziek en productie studeren aan Kunstensecundair MUDA in Evergem, en zet die opleiding nu verder aan het KASK in Gent.

Whats App Image 2024 02 13 at 12 54 53 1

Alois tijdens de soundcheck in de Depart, Kortrijk. Foto: Jonas Debrouwere


In 2021 kwam een van hun meest bekende nummers Egotrippen uit. Een nummer waarvan de videoclip opgenomen werd in Tsjernobyl, Oekraïne. “Het is eigenlijk begonnen bij een zinnetje in de tekst waar ik zeg dat ik beats laat ontploffen net als de kernreactor van Tsjernobyl. Als grap zeiden we dat we de videoclip moesten opnemen in Tsjernobyl zelf. Uiteindelijk is dat idee, mede dankzij ons platenlabel Fake Records, realiteit geworden”, zegt Alois.

Dat het duo nog veel in petto heeft, is wel duidelijk. Hun eerste album is volop in de maak. Alois & VLB kan je nog op 21 en 22 maart bezichtigen als voorprogramma van Brihang in de Vooruit in Gent. Maarten: “Dat is echt een fijne samenwerking. Enerzijds voor de muziek, maar ook voor zijn persoonlijkheid. Als er één Nederlandstalige artiest is die zijn muziek recht uit het hart laat komen, is het Brihang wel. We zijn dus heel dankbaar voor de kansen die hij ons geeft.”

KIJK HIER: Interview met Alois & VLB

Vanwaar de keuze voor Alois & VLB, waarom niet Alois & Maarten?

Alois: Maarten had al langer zijn initialen van zijn achternaam ‘Vanlerberghe’ – VLB – als artiestennaam, en ik mijn voornaam, dus die hebben we eigenlijk gewoon samen geplaatst.

Maarten: We hebben nooit echt over een groepsnaam nagedacht. Maar onze eigen naam past wel bij onze oprechtheid.

Hoe verloopt het schrijfproces? Werken jullie samen aan teksten of heeft ieder zijn eigen verantwoordelijkheid?

Alois: Maarten doet de boekhouding *lacht*.

Maarten: Alois is producer. Hij maakt de beats en regelt bijgevolg ook al het muzikale. Dat doet hij ook bij de liveshows. De backings tijdens liveshows doen we samen.

Alois: Tijdens de liveshows gaan we elkaar wat ondersteunen. Dan nemen we wat zinnen van elkaar over, waar we kracht bij willen zetten.

Maarten: Je probeert een evenwicht te zoeken tussen waar de ene meer in uitblinkt dan de andere zodat je elkaar aanvult en je een team vormt.

Beschrijf je nummers in 3 woorden.

Beide: Contemplatief, introspectief en muzikale producties met een streepje tussen *lacht*.

Als jullie niet voor muziek hadden gekozen, welke carrière waren jullie dan ingeslagen?

Maarten: Ik was misschien wel wielrenner geweest, of topsporter.

Alois: Ik heb geen idee. Ik houd wel van koken, dus misschien kok.


Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok