Casette
#Muziek

Haal je Walkman maar terug boven. Ook cassette is bezig aan een revival!

Dat we steeds meer vinyl kopen is niet vreemd meer. In Amerika werd vorig jaar zelf, voor het eerst sinds 1991, meer vinyl verkocht dan CD's. Is het nu de beurt aan cassettes om een comeback te maken? Daar lijkt het op. Deze trend is al enkele jaren bezig en ook steeds meer underground artiesten brengen hun albums uit op cassette. Of Star-Lord hier voor iets tussen zit laten we even in het midden. Wat we wel weten, is dat die trend zich nu ook in België lijkt te gaan ontwikkelen!

Share

Compact Cassette? Walkman?

De cassette is de voorloper van de CD en was het eerste compacte opslagmedium voor muziek. Er werd dan ook verwacht dat het de vinyl-verkoop zou inhalen. Het werd in België uitgevonden door de Nederlander Lou Ottens, die toen werkte in de Hasseltse vestiging van Phillips. RCA vond eerder wel al een cassettesysteem uit, maar door de afmetingen, het gewicht en de bandsnelheid van 9,5 cm/sec, was het niet geschikt voor compacte mobiele apparaten. 

Voor iedereen rondliep met een iPod (of hun smartphone) om muziek te luisteren, was de Walkman de compactste manier om individueel muziek te luisteren. Een Walkman is een compact apparaatje waarmee je cassetjes kon afspelen, maar ook vaak AM of FM radio kon luisteren. Het was ook het apparaat dat, voor de eerste keer, ervoor zorgde dat iedereen naar zijn eigen muziek kon luisteren. Het zorgde dan ook voor een heuse workout hype.

RecordingTheMasters

In 2020 was er in Europa amper één bedrijf dat nog cassettebandjes produceerde, en zelf dat bedrijf is pas in 2016 opgericht. Dit bedrijf, RecordingTheMasters, is opgericht om aan de stijgende vraag van cassette bandjes te kunnen voldoen. Het werd opgericht als zusteronderneming van Mulann, een bedrijf dat magnetische strips produceert voor o.a. bankkaarten en professionele audio opnames. In 2018 wist het bedrijf nog de rechten van BASF & AGFA te kopen. Daarna lanceerde ze hun nieuw formaat: Fox. Binnen de cassette tape community, staat RTM bekend als de betere producent van nieuwe cassette bandjes.

Cassette Store Day

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van Record Store Day, de dag waarop exclusieve releases op vinyl worden uitgebracht. Die dag kwam er om het medium terug populair te maken. Het werkte, want jaar na jaar werden terug meer vinyls verkocht. Maar wist je dat er ook een Cassette Store Day is? De eerste Belgische editie vond plaats in 2014 in Gent. Er werd een cassette markt georganiseerd, live muziek gespeeld en zelf een heus WK Tapedeck DJ'ing georganiseerd! Hoe tapedeck DJ'ing eruitziet ontdek je in deze video, waar DJ Ruthless Ramsey zijn tape deck skills demonstreert.

Recente Belgische cassette releases

Passage - Low G en Influence Prod

In april 2022 bracht Low G zijn nieuwe EP Passage uit. Deze keer werkte hij niet met zijn vaste producer Chillow, maar wel met de Blankenbergse producer Influence Prod. Om de release te vieren, werd een exclusieve oplage gemaakt van 35 cassettes in samenwerking met het Nederlandse label Finesse Records, die eerder al albums van Berry x Yung Umbro & Ricca x Tiewai op cassette uitbracht. Wie eentje wilt is echter te laat. De cassettes zijn al uitverkocht!

Ook interessant

Facebook Instagram Tiktok